Könyvfőváros az Ünnepi Könyvhéten

A Könyvfőváros 2023 és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár csapata a  94. Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téren,  június 8. és 11. között, a 45-ös standnál várja a könyves fesztivál látogatóit, ahol különböző kreatív, interaktív élmény részesei lehetnek kicsik és nagyok: kézműves foglalkozásaink, játékaink mellett a már tavaly is nagy sikert aratott flashmobbal, exkluzív pódiumbeszélgetésekkel és sok meglepetéssel is készülünk.

Gyere el a standhoz, ha a könyvek forgatagában is játszanál, kipróbálnád tudásodat irodalmi kérdésekben, ha szívesen szelfiznél, és várunk ha egyszerűen csak megpihennél Budapest olvasószobájában. Ha megkeresel minket, 30% kedvezménnyel válthatsz éves, vagy féléves bérletet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba. A kedvezmény csak az Ünnepi Könyvhéten, a Könyvfőváros standnál váltott bérletekre vehető igénybe.


Az Ünnepi Könyvhét részletes programja


Pódiumbeszélgetések a Vörösmarty téri színpadnál

HOGY OLVASNAK AZ ÍRÓK, MŰVÉSZEK? 
 A beszélgetések középpontjában olyan kérdések állnak, mint például, hogy mikor, hogyan találkoztak először a könyvvel, hogyan szerették meg az irodalmat, milyenek most az olvasási szokásaik, miért tekintik semmivel sem helyettesíthető időtöltésnek az olvasást.
2023. június 9., péntek 14:30
Vendégeink: Spiró György – író, Thuróczy Gergely – Rejtő-kutató és Fábián Janka – író
2023. június 10., szombat 11:00
Vendégeink: Nádasdy Ádám – költő, műfordító, Erdős Virág – költő és Nyáry Krisztián – író
2023. június 10., szombat 15:45
Vendégeink: Halász Judit – színésznő, Závada Pál – író és Háy János – költő, író, illusztrátor
A beszélgetés-sorozat moderátora Mátraházi Zsuzsanna, Vasas Központi Könyvtár Alapítvány

SOKKAL SŰRŰBB A SÓ, AVAGY EGY SIMA, EGY FORDÍTOTT
A Magyar Műfordítók Egyesülete az Ünnepi Könyvhétre pódiumbeszélgetést szervez a műfordítás kulisszatitkairól a Vörösmarty téren.
2023. június 10. szombat 14:00
Vendégeink: Hernádi Judit színésznő, Bakonyi Gergely középiskolai tanár, műfordító, Hetényi Zsuzsa irodalomtörténész professzor, műfordító, Nádasdy Ádám nyelvész, író, költő, műfordító, valamint Sipos Balázs irodalmár, irodalomkritikus, műfordító

NEKEM AZ OLVASÁS – FIATAL SZEMMEL
Beszélgetés az olvasás fontosságáról, a motivációkról és a meghatározó élményekről.
2023. június 10, szombat 15:00
Vendégeink: Fekete Giorgio – a Carson Coma együttes énekese, Jakobovits Kitti – pszichológus, irodalomterapeuta és Vecsei H. Miklós – színész
A beszélgetés moderátora Farkas Ferenc igazgató, FSZEK Központi Könyvtár

BUDAPEST OLVAS – FLASHMOB
2023. június 9., péntek 15:00
Mutassuk meg, hogy az olvasás közösségi élménnyé tehető! Hozd el a kedvenc könyvedet, és olvassunk együtt!
Velünk tart Makranczi Zalán – színművész, Korsós Judit Lola – énekesnő és Gundel Takács Gábor – újságíró, műsorvezető is.

Regisztrálni 2023. június 9-én, 14: 30-tól lehet, a piros lufikkal jelölt pontokon.

Standprogramok

Szelfizzünk együtt! 
2023. június 9., péntek 15:00-18:00

Szelfiboxszal, különleges háttérrel, vicces kiegészítőkkel és jó hangulattal számolhatsz, ha készítesz egy szelfit. Gyere egyedül, családtagokkal, vagy barátokkal készíts képet, ha szeretnél, nyomtasd ki és vidd haza emlékbe.

FSZEK könyvsüni
2023. június 10., szombat délelőtt

A program keretében könyvsünit készíthetnek a gyerekek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársaival.

Deák 17 Galéria kézműves foglalkozása
2023. június 11., vasárnap délelőtt

A program keretében egy különleges kézműves foglalkozáson vehetnek részt a gyerekeknek a Deák 17 Galéria közreműködésével.

Minden nap a standon június 8 és 11 között

- Vigyél magaddal egy gondolatot kedvenc szerződtől könyvjelzőfalunkról
- Nyerj apró ajándéktárgyakat a Budapest óriás puzzle játékunkkal
- Teszteld tudásodat különböző totóinkkal
- Próbálj szerencsét irodalmi roulette játékunkkal
- Válts 30% kedvezményes féléves vagy éves bérletet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba


 
Irodalom Éjszakája

2023 június 7 és 9 között kerül sor a Budapest Könyvfőváros által támogatott az Irodalom Éjszakája rendezvénysorozatra. A Fővárosi Állat-és Növénykertben megszervezett, háromnapos rendezvénysorozat témája a lábnyomok. A Vígszínház színészei 27 ország 27 szerzőjétől olvasnak fel az állatkert különböző pontjain. Az élő felolvasásokra párhuzamosan 9 különböző helyszínen kerül sor. Minden helyszínen egy-egy szerző művének részlete hangzik el 19.00 és 22.45 között félóránként, összesen 8 alkalommal. Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt. Mindenki maga állíthatja össze az aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehetséges:

https://forms.office.com/e/ebWQbjstTC

Az űrlap kitöltése után a regisztrációs gomb megnyomását követően a rendszer elküldi a szervezőknek adataid. Az űrlapon kiválasztott dátum(ok) előtti napon a megadott e-mail-címre fogod megkapni a belépéshez szükséges PDF-et, melyet őrizz meg! Ez tartalmazza a QR kódot, amit be kell mutatni okostelefonod képernyőjén vagy kinyomtatva a beléptetést végző személynek az Állatkert kapujában. Amennyiben a rendezvény előtti napon nem érkezik QR-kódod, írj az irodalomejszakaja@gmail.com-ra címre.

Kérjük, hogy üzeneteid ne a Facebook messengeren vagy hozzáazólásban küldd, mert azok nem jól kezelhető, nehezen áttekinthető felületek.

További részleteket az eseményről a https://www.irodalomejszakaja.hu weboldalon találhatsz.