Legyen Budapest a Világ Könyvfővárosa 2023-ban!


Budapest Főváros Önkormányzata megpályázta az UNESCO, a Világ Könyvfővárosa címét, hogy 2023-ban az egész világ felé közvetíthessük a szabadság, a felelősségteljes cselekvés és a közösség erejének üzenetét a könyveken keresztül.

Budapest 2023-ban ünnepli Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesítésének 150. évfordulóját, fővárosunk születésnapját. Szeretnénk, ha a „Világ Könyvfővárosa” égisze alatt szerveződő könyves rendezvények az ünnepi rendezvénysorozatnak is kiemelt eseményei lennének, melyek három fő gondolat köré szerveződnek: a szabadság, a környezeti értékek megóvása és a közösségek erősítése.
Az ünnepi év – és a Könyvfőváros rendezvényeinek is – csúcspontja a város egyik legfontosabb jelképének, a Lánchídnak az átadása. Ez a híd összeköti Pestet és Budát, jelképesen összeköttetést teremt ember és ember között, üzenete az összetartozásé, a közös értékeké, a közös múlt tiszteletéé és közös jövő felelősségteljes tervezéséé.
Miképpen ez a híd összeköti az itt élőket, úgy tud a könyv szeretete összekapcsolni bennünket, budapestieket egymással és a világ minden tájáról Budapestre érkezőkkel.A pályázatot beadtuk, és hisszük, hogy a Világ Könyvfővárosa cím elnyerése esetén Budapest nagyon sikeres rendezvénysorozatot valósít majd meg, amely jelentős fejlődési lehetőséget kínál a könyves szakma minden résztvevője számára, és nemzetközi szinten is hatalmas figyelmet irányítana a műveltségre, a tudás fontosságára, a könyvekre, mint a szabadság gondolatának terjesztőire, a tolerancia növelésének, az esélyegyenlőség elősegítésének eszközeire.