Mi a Budapest Nagyregény?

A Budapest Nagyregény közösségi alkotás eredményeként egy 23 fejezetből álló könyvként fog megjelenni 2023 őszén. Ugyanakkor a másfél éves program túlnő a kötet keretein. Célja, hogy a főváros elmúlt 150 évét történeteken, kerületi legendákon keresztül, a város lakóinak bevonásával gyűjtse össze, mesélje el és jelenítse meg, ehhez pedig az irodalmat, mint közvtetítő eszközt veszi alapul. A könyv megjelenését kerületi, összművészeti, kulturális, történetgyűjtő rendezvények előzik meg, a bemutatás után pedig társművészeti feldolgozások formájában élnek tovább nemcsak a könyvbe került történetek, hanem a kutatómunka során felfedezett legjobb sztorik is. A Budapest Nagyregény felhő, adattár, kulturális agóra, közösség, társadalmi látlelet, maga a főváros, lakosain és alkotóin keresztül bemutatva.

 

Mikor jelenik meg a Budapest Nagyregény?

2023. november 17-én, a főváros egyesítésének 150. évfordulóján.

 

Kik írják a Budapest Nagyregényt?

A Budapest Nagyregény 23 fejezetét 23 felkért kortárs író fogja megírni. Nyilvános és szakmai csatornákon civilek és kutatók végzik számukra az anyaggyűjtést. A végső választás és feldolgozás az írók kezében van, akik együttműködnek annak érdekében, hogy a 23 kerület története összeolvasható legyen, a 150 éves város egyfajta szellemi emlékművét adja ki.

 

Az én szövegem is meg fog jelenni a Budapest Nagyregényben?

Az anyaggyűjtés során beérkező történetek közül egy szakmai szerkesztő csapat választja ki a legjobb történeteket, amelyek közül maguk az írók fogják a számukra felhasználható sztorit, legendát, családtörténetet feldolgozni, beemelni a saját fantáziájuk alapján kialakuló Budapest Nagyregénybe. Ezek a történetek tehát forrásként szolgálhatnak. De azok a történetek sem vesznek el, amelyek kimaradnak a Nagyregényből. Ezek megjelenhetnek a BPNR kísérő kiadványaiban vagy elhangozhatnak az eseményein, a szerzőkkel történt egyeztetés után.

 

Mi van, ha nem szeretném beazonosíthatóan viszontlátni a történetemet a Budapest Nagyregényben?  

A Könyvfőváros honlapján található Nagyregény anyaggyűjtő felületen lehet leadni a történeteket önállóan, vagy a kerületi Szabó Ervin Könyvtárak kollégáinak segítségével. Ezen a platformon névvel, elérhetőséggel megjelölve lehet a történeteket feltölteni, de igény esetén arra is van lehetőség, hogy a történetben megjelenő személyek, vagy a feltöltő anonim maradjon. Ebben az esetben kérjük, jelezzék ezt a beküldéskor.


Beküldhetek képeket vagy más dokumentumokat is?

Nem, a Budapest Nagyregényhez ezúttal csak szöveges történeteket gyűjtünk.


Hogyan értesülhetek a Budapest Nagyregény további fejleményeiről?

A Könyvfőváros honlapján és az Énbudapestem weboldalon jelennek meg hírek a Budapest Nagyregény fejleményeivel kapcsolatban. Ha nem szeretne semmiről lemaradni, a bpnr@budapestbrand.hu e-mailcímen tud regisztrálni a Nagyregény hírlevelére.