MESÉLD EL SAJÁT BUDAPESTEDET! - Budapest Nagyregény felhívás

 

„Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi.

Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet!”

Esterházy Péter: Hahn-Hahn grófnő pillantása

 

2023-ban ünnepeljük Budapest egyesítésének 150. évfordulóját. Ez alkalomból a Budapest Brand és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös alkotásra hívja a főváros lakóit, amelynek címe Budapest Nagyregény.

 

Mindenkinek van egy, a fővároshoz kapcsolódó személyes vagy családi története - ezeket fogjuk összegyűjteni és változatos formákban megosztani. Bárhol élsz a városban, akár itt születtél, vagy csak a közelmúltban költöztél ide, talán csak a munkád köt ide vagy tősgyökeres lokálpatrióta vagy, élményeid egyformán számítanak. Hiszen Budapest a 23 kerületének összessége, s ahány lakója volt és van, ahányan élik, ahányan kapcsolódnak hozzá, egyaránt társalkotói közös történetének.

 

A legfeljebb 4000 karakter hosszú történeteket 2023. január 31-ig a Budapest Nagyregény aloldal Történetküldés gombra kattintva és a felületre feltöltve várjuk. Olyan személyes, családi történetekre számítunk, amelyek jól beazonosíthatóan kapcsolódnak egy kerülethez, jelenlegi vagy egykori budapesti lakóhelyéhez, a városrész tereihez, épületeihez, személyiségeihez vagy eseményeihez, és amely személyes történet önmagán túlmutatva egy városrész történetévé is válhat. Az egyesítés évfordulójához illesztve elsősorban az elmúlt 150 év emlékezetének lenyomatát keressük.


 A beérkezett történeteket szerkesztőbizottság válogatja, majd átadják 23 kortárs írónak, akik inspirációforrásként használják az egyes kerületek fejezeteiből álló Budapest Nagyregény megalkotásához. Amennyiben megosztod velünk elérhetőségedet, a későbbiekben tájékoztatunk a Budapest Nagyregény fejleményeiről és eseményeiről. Írjuk meg együtt a Budapest Nagyregényt!