Sikerrel zártuk a 27. Nemzetközi Könyvfesztivált

Budapest jövőre ünnepli egyesítésének 150. évfordulóját. A jubileumi évben megvalósuló “Budapest Könyvfőváros” programsorozat szeptember 29 és október 2 között legfontosabb könyvfókuszú aktivitásait, játékait mutatta be a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A rossz idő ellenére a négy napon át standunknak folyamatosan élénk forgalma volt. Könyvjelzőfalunkkal, Világtérképünkkel és egyedi tervezésű standfalunkkal izgalmas színfolttá váltunk a Millenárison. A Könyvfesztiválon kedvezményes beiratkozást is kínáltunk a FSZEK könyvtáraiba, melyet sokan vettek igénybe. A legkisebbek és a legidősebbek egyaránt nagy lelkesedéssel próbálták ki játékainkat, miközben a pódiumbeszélgetéseinken is nagy volt az érdeklődés.

A stand középpontjában egy világtérkép állt, amelyre a látogatok színes kártyákat tűzhettek, rajtuk kedvenc irodalmi művük és szerzőjük nevével. A térképfal hamar népszerű lett és a Könyvfesztivál végére 384 kártya színesítette a világtérképet. A legkedveltebb magyar írónő Szabó Magda (17) volt, külföldi párja J.K. Rowling(13). A férfiak között Tolkien és Böszörményi Gyula állhatnak képzeletbeli dobogónk legfelsőbb fokára. A legrégebbi mű Szókratész védőbeszéde volt. A magyarok szívéhez a skandináv szerzők közül Jón Kalman Stefánsson állt a legközelebb, mediterrán vidékekről pedig Carlos Ruiz Zafón.

Tolkien: A hobbit című regényét tűzte fel térképünkre a Könyvfesztiválon M. Kácsor Zoltán, a Zabaszauruszok című mesesorozat szerzője. Ellátogatott standunkhoz Bödecs László költő is, akinek Kánaánhoz közelebb című verseskötetét a Könyvfesztiválon mutatták be. Kedvenc olvasmányaként Térey János, A legkisebb jégkorszak című művét tette fel Világtérképünkre.

Népszerű volt a gyerekek számára a Deák 17 Galéria által biztosított kézműves foglalkozás, a nemcsak gyerekek részére készült retro mesetotó és a szelfibox is. Világirodalmi nyereményjátékunkon 293-an vettek részt, Könyvjelzőfalunk 540 könyvjelzője pedig mind elfogyott.

A Könyvfővárossal legközelebb a Margó Irodalmi Fesztiválon találkozhatnak az érdeklődők, ahol olyan Könyvjelzőfallal jelenünk meg, mely könyvjelzőin magyar írók, költők Budapesttel kapcsolatos idézetei lesznek, ezeket téphetik le, és vihetik haza a résztvevők.

Fotó: FSZEK2022-10-05