Kihirdették a Budapest 150 drámapályázat eredményét

 

2023. január 24-én, az Örkény Színházban került sor a drámapályázat ünnepélyes eredményhirdetésre, melyet Pest, Buda, Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából hirdetett meg Budapest Főváros Önkormányzata szakmai együttműködésben a Budapest Művelődési Központtal és a Színházi Dramaturgok Céhével. A nyílt, kétfordulós pályázat célja az volt, hogy keretei közt olyan új, a nyilvánosság elé még semmilyen formában nem került, egyéni, eredeti, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek Budapestről szólnak, akár mint helyszínről, akár mint kulturális, történeti vagy identitásbeli kötődések és hagyományok hordozójáról.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester mondott köszöntőt, ezt követően Orbán Eszter, a Dramaturgok Céhének társelnöke és Máhr Dániel, a Budapesti Művelődési Központ igazgatója hirdette ki a díjazottak nevét. Első helyezést nem hirdetett a zsűri, a két második helyezett Pass Andrea és Trencsényi Katalin, a két harmadik helyezett Egressy Zoltán és Kisari Szabolcs lett. A díjazottak 2-2, illetve 1,5-1,5 millió forintos jutalmat is nyertek. Ezen felül a legjobbnak ítélt 8 mű kötetben is megjelenik majd a Budapest 150 kiadványai között. 

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes nyerteseket méltató köszöntője után sor került egy újabb pályázati felhívásra, amely most a zene területén alkotó művészeket szólítja meg. Az eseményen videó üzenetben Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője ismertette a “Budapest nyitány” zeneszerzői pályázatot. A pályázat nyílt, jeligés és egyfordulós. A pályaműveket a szervezők 2023. április 30-ig várják.

A Budapest Drámapályázat díjátadójával hivatalosan is kezdetét vette a Budapest 150, melynek egyik fő pillére a Könyvfőváros rendezvénysorozat.2023-01-25