A Könyvhéten indul a Könyvfőváros

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az Ünnepi Könyvhét alkalmából.

Az MKKE elnöke, Gál Katalin rövid összegzést tartott és elmondta, hogy idén minden eddiginél több, 176 standdal és 182 kiállítóval találkozhatnak a látogatók. A nagyobb résztvevői létszám abból is adódhat, hogy a kiadók mellett több kulturális intézmény, könyvtár és múzeum is fontosnak találta, hogy megjelenjen programjaival ezen a rangos eseményen. Többek között közös standdal jelenik meg a Budapest 150 és a Könyvfőváros programsorozat.

Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, a Budapest Könyvfőváros Előkészítő Bizottságának elnöke elmondta, hogy a 150 éves jubileumra készülve az Ünnepi Könyvhét programjának szerves része lesz a Budapest Könnyfőváros 2023 eseménysorozat.

Közös kép a sajtótájékoztatót tartókról középen dr. Fodor Péter a FSZEK főigazgatójaA Könyvfőváros fő gondolatai: a Könyv tett, a Könyv híd és a Könyv szabadság. A programok célja, hogy mutassák be a könyv összetartó, összekapcsoló erejét, tegyék közösségi élménnyé az olvasást, a társművészetek részvételével hívják fel a figyelmet a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságára és mutassák be Budapest történeti és kortárs könyvkultúráját.

Dr. Révész Emese művészettörténész, a „Szép Magyar Könyv 2021” verseny zsűrijének elnöke elmondta, hogy a pályázatra ezúttal 57 kiadó 116 kötetet nevezett. Hét kategóriában hirdettek nyertest, valamint hat különdíjat osztottak ki. A díjak átadására az Ünnepi Könyvhét megnyitója után kerül sor.

Végül Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese és Both Gabriella szerkesztő a könyvheti felnőtt- és gyerekirodalom néhány újdonságának ajánlásával zárták a sajtótájékoztató.

További információk:
https://150.budapest.hu/?p=805Fotó: FSZEK