200 éve született Madách Imre

Az idei év során számos különleges évforduló elé nézhetünk: Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150 évfordulója mellett a kerek irodalmi évfordulók évét írjuk. A Könyvfőváros 2023 gondol a jeles magyar írókra, irodalomtudósokra is. Idén nemcsak Petőfi Sándor, hanem Madách Imre és a Himnusz születésének 200. évfordulóját is ünnepeljük.

1823. január 20-án, a szlovákiai Alsósztregován látta meg a napvilágot Madách Imre magyar költő, író, ügyvéd, politikus, Az ember tragédiájának szerzője. A Kisfaludy Társaság rendes tagjának és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának is megválasztották.

A középnemesi családból származó Madách élete nagy részét Alsósztregován töltötte, itt vetette papírra 1859-1860 között fő művét, Az Ember Tragédiáját. A kéziratot Arany Jánosnak küldte el, aki csak második nekifutásra ismerte fel az alkotás jelentőségét, mely révén a mű szerzőjéről is elismerően nyilatkozott: „első tehetség Petőfi óta, ki egészen önálló irányt mutat.”

Az 1862. január 12-én megjelent művet több, mint negyven nyelvre fordították le, és folyamatosan újra és újra színpadra állítják a világ különböző pontjain.

Az alsósztregovai kastély egyébként látogatható, benne Madách Imre életéről és az Ember tragédiájáról szóló, modern, interaktív kiállítással. A kiállítás kétnyelvű, magyar és szlovák nyelven is olvashatóak szövegek, valamint német és angol nyelven is elérhető a hangos kiállítás vezető is.2023-01-20