Inspiráció írószakkör: Olvasás és társadalmi felelősségvállalás

Szeretettel várunk minden írni vágyó alkotót a Tehetség Íróstúdió március havi Inspiráció workshopjára. Az aktuális témánk e hónapban a társadalmi felelősségvállalás, amit többféle szemszögből körbejárunk.

A szórakoztató irodalomról régóta úgy tartják, hogy az olvasók számára elsősorban eszképizmust jelent, kikapcsolódást, kiszakadást a mindennapi kihívások közül. Valójában a mai zsánerszövegek is lehetőségek arra, hogy az olvasó más formában találkozzon az őt is érintő problémákkal, új szemszögből közelítse meg őket, esetleg megoldást találjon rájuk.

Az irodalom mindig is visszatükrözte a társadalmi változásokat, sőt, képes volt ezeket a változásokat előidézni vagy ösztökélni.

Sőt, nemcsak maguk a történetek, hanem a népszerű művek köré szerveződő rajongói csoportok is kiállnak olykor egyes társadalmi ügyek mellett. Egyes rajongói közösségekhez való tartozás pedig befolyásolhatja azt, ahogy a tagok a világról gondolkoznak.

Az előadáson szó lesz arról, hogy a kortárs felnőtt és ifjúsági irodalom hogyan tükrözte vagy éppen módosította azt, ahogy például a nemi szerepekről, párkapcsolatról, marginalizált csoportokról gondolkozunk. Sőt, léteznek olyan olvasórétegek, amelyek szinte elvárják azt a történetektől, hogy ne csak foglalkozzanak fontos kérdésekkel, hanem olyan módon mutassák be őket, hogy az hiteles és a közösség számára előremutató legyen.

Megfigyelhetők-e trendek abban, hogy éppen melyik téma jelenik meg jobban a regényekben? Érdemes-e ezeket a trendeket követni íróként?

Mennyire érdemes azzal foglalkozni, hogy a történeteid milyen hatással lehetnek az egyes olvasókra? Hogyan érhetsz el pozitív hatást az írásaiddal?

Az előadást követően a résztvevők a megadott írói eszközök segítségével írnak egy jelenetet vagy egyperces novellát, amiben azt gyakorolják, hogyan lehet megjeleníteni izgalmasan egy általuk fontosnak tartott társadalmi problémát.

A társadalmi felelősségvállalás írói workshop menete:

A workshopot Kozma Réka szerkesztő, esztéta, kreatív írás oktató tartja, aki az Így neveld a regényedet blog szerkesztője is.

Az alkalom egy félórás interaktív előadással indul, majd a megadott kreatív írás eszközökkel lélektani kérdésekről és az írói ábrázolást segítő eszközökről esik szó.
Majd a résztvevők a megadott hívószavakra önállóan írnak egy nyitást, egy jelenetet, vagy épp egy egyperces novellát. (Papírt vagy laptopot érdemes hozni.) A közös, helyszíni írás után a műveket felolvassuk és megbeszéljük. (A felolvasás természetesen nem kötelező.)

Időpont: 2024. március 22., péntek 18:00-20:45

Helyszín: Pannon Kincstár Tanoda, Váci utca 47. (Ferenciek tere mellett.)

Az alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrációs link

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros eseménysorozat részeként valósul meg. Részvételeddel beleegyezel, hogy a helyszínen fényképek készülhetnek.2024-03-22