Mindig volt egy szigetem. Pest megér egy estet 4.

A Litera 2008 óta futó Előhívás című beszélgetéssorozata „Pest megér egy estet” címmel négyrészes extra kiadással jelentkezik Budapest egyesítésének 150. évfordulóján. 2023. december 13-án 20:00 órától a Nyitott Műhelyben, a Mindig volt egy szigetem című záró Bán Zoltán András, Jánossy Lajos és Németh Gábor mellett Darvas Ferenc és egy zongora is színre lép.

Az Előhívás állandó beszélgetőpartnerei a négyrészes sorozatban az ún. magas-, illetve rétegművészet és a populáris kultúra kapcsolatát kutatták. A századfordulótól rugaszkodtak el, és az ötvenes-hatvanas-hetvenes években horgonyt vetve a nyolcvanas évekig haladtak következetes lóugrásokban. A résztvevők ambíciója a magyar hangulattörténet felelevenítése, a közérzetváltozások hullámzásának, a történeti tudat módosulásainak, a modern Budapest építészettörténetének játékos-kísérleti-szórakoztató feltárása volt.

Az utolsó esten, melyen a nemrég elhunyt Reményi József Tamásra emlékeznek a szervezők, sem lesz ez másként, hiszen a Litera szerzője, az Előhívás sorozat kezdetektől lelkes, pótolhatatlan résztvevőjének élete a hatvanas évek végétől szorosan összefonódik Budapest kultúrtörténetével, folyóiratok, lapok, kiadók, írói csoportok alakulásának históriájával.

„Az embernek az irodalom az élete, és az élete az irodalom" - olvassuk Reményi József Tamás és Darvasi Ferenc sodró-elidőző beszélgetésében, mely e folyamatot ragadja meg: hogyan válik valakinek az életévé az irodalom, s most, a könyv mondataiban, irodalommá az élete. A Reményi József Tamásra emlékező est középpontjában Darvasi Ferenc Reményi József Tamással készült, Mindig volt egy szigetem című életútinterjúja áll(Cser Kiadó), és a fájón korán véget ért élet fontos állomásait érintve rajzolja meg a magyar kultúra, benne a főváros kulturális élete egyik legfőbb mozgatójának karakterét.
 
A gyermekkor, az áldozatos anya, a kettős életet élő újságíró apa, majd a felnőttlét ágboga, az előző félszázad társadalmi-politikai-kulturális közege. Egy olyan művelt irodalmár szemén keresztül látunk, aki kritikusként és szerkesztőként mutatja be magát, de aki egész lényével olvasó. Számára a szöveg a legfontosabb, de meghitt viszonyba kerül Hajnóczy Pétertől Sziveri Jánosig számos fontos szerzővel. Hangja hitelesen és elgondolkodtatóan őszinte.
 
Reményi József Tamás irodalmi pályája a hatvanas évek végétől, a budapesti Bölcsészkartól indul, s folytatódik a MÚOSZ újságíróiskolában, a Kritika, a Mozgó Világ, a Filmvilág és a Magyar Napló szerkesztőségében, a Holnap, a Palatinus és a Kossuth Kiadó redakciójában, a Magyar Rádió stúdiójában és kávéházakban, többek között olyan szerzők társaságában, mint Tarján Tamás. Így jutunk el Budapest kulthelyéig, a Nyitott Műhelyig, ahol Reményi József Tamás az Előhívás beszélgetésein egy újabb szigetre talált.
 
A „Pest megér egy estet” négyrészes sorozat utolsó estjével és Reményi József Tamás alakjának megidézésével az Előhívás 15 éves története lezárul.
 
A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a szervezők honlapjukon vagy a közösségi média oldalaikon közzétehetnek. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Az esemény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és kép: Litera2023-12-13