Könyv és olvasás kicsit másként

Az olvasókörök életében mindig nagy jelentősége volt a könyveknek, de ebben a programunkban azt a sajátos szerepet szeretnénk bemutatni, amikor a könyvek nemcsak, vagy nem elsősorban irodalmi értéket, illetve tudományos eredményeket továbbítanak olvasóik számára, hanem motivációt, ötleteket, módszertani útmutatást nyújtanak gyakorlati tevékenységek folytatásához.

Helyszín: KSH-Könyvtár, Thirring terem (1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.)
Időpont: 2024. június 14. péntek 13-16 óra
Moderátor: Dr. Szóró Ilona

Olyan kiadványokról van szó, melyek segítik az olvasókörökben folyó társas tevékenységeket. Kézműves foglalkozások alkalmával (hímzés, varrás horgolás, ékszerkészítés, papírfigurák készítése stb.), amatőr művészeti tevékenység (népzene, kórusmuzsika) során ezek a könyvek segítik az elmélet gyakorlati megvalósítását. Az olvasókörökre jellemző, hogy működésük során mindig törekszenek saját tagságukon túl szélesebb közönséget bevonni a programjaikba, gyerekeket, fiatal felnőtteket és időseket, hogy kiszélesítsék a kultúraközvetítés, a hagyományápolás és a közösségépítés lehetőségét.
Programunkban azt szeretnénk bemutatni, hogy a könyvekben lévő információk, instrukciók hogyan kelnek életre. Bemutatkozásunk alkalmával nemcsak a hazai, és határontúli tagszervezeteink is képviseltetnék magukat a könyvekben lévő tudás gyakorlati alkalmazásának prezentálásával. A rendezvény során bevonnánk a közönséget is a foglalkozásokba:
- Busó álarc készítés
- Horgolás (az alapoktól az amigurumi figurák)
- Hímzés (vásárhelyi hímzés, egyéb hímzések)
- Ékszerkészítés (a gyöngyfűzéstől a süthető gyurmákon át a zsugorkázó technikáig)
- Foltvarrás, díszítés (patchwork)
- Papír- és textil figurák készítése
- Szakácskönyvek receptjei alapján süteménykóstoló
- Kották, dalos füzetek
 
Amíg a kézműves foglalkozások zajlanak, addig kórusmuzsika és hangszeres zene teszi hangulatosabbá a rendezvényt, hiszen a kották is egyfajta sajátos kiadványok, melyek segítségével csodadolgok születnek.
 
A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros eseménysorozat részeként valósul meg.


2024-06-14