Klímaváltozás és a jövő Budapestje

Szeretettel vár a Tehetség Íróstúdió minden írni vágyó alkotót a júniusi Inspiráció workshopjára, ahol egy nagyon izgalmas témáról, a klímaváltozásról lesz szó. A mostani alkalmon társadalmi sci-fit fogunk írni. Ezekre a workshopokra minden hónap utolsó péntekjén kerül sor, de most kivételesen a könyvhét péntekjén találkozunk.
 
Időpont: 2024. június 14. 18:00 óra
Helyszín: Pannon Kincstár (1056 Budapest, Váci út 47.)
Az alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdmzp8PT.../viewform
A regisztráció határideje június 11. éjfél. Utána küldjük ki e-mailben a teremszámot.
 
Társadalmi sci-fi, mi ez?
Az e havi téma a képzeletbeli jövőkről szól. Az alapötleteket rengeteg filmben és könyvben láttuk, a jövő megjósolása mindig is élvezetes tevékenység volt, mind az írók, mind tudósok részéről is. Vannak olyan művek, ahol a fókuszt a technikai változásokra helyezik, és arra, egy-egy új találmány hogyan módosítja a nagy globális eseményeket, milyen világméretű változások jönnek létre. A sci-fi művek azonban nem csak erre helyezhetik a fókuszt. A legtöbb írás az emberről szól, és arról, hogyan tud boldogulni egy új környezetben, más kihívások elé kerülve, milyen örömökkel és milyen veszélyekkel járhat mindez. Ilyenkor a társadalmi változások jóval nagyobb szerepet játszanak, mint a technika.
A cli-fi egy szűkebb terület a sci-fin belül, amelynek a központi témája a klímaváltozás. Nem újkeletű téma, az írók már a hatvanas-hetvenes évektől kezdve foglalkoztak ezzel. Viszont manapság újra középpontba került, hiszen benne élünk a jövőben, és benne egy természeti változásban. Most Budapestet nézzük meg ilyen szemszögből. Áthelyezzük a jövőbe, ahol izgalmas emberi sorsokat keresünk.
Jó, jó, de hogyan írjunk társadalmi sci-fit?
Ültél már valaha az üres lap fölött, hogy sci-fi novellát kéne írni, de hogyan?
On Sai (Varga Bea) a népszerű sci-fi, fantasy író először a téma bővítésére és variálására tanít meg, majd arra, hogyan lehet szűkíteni és célzottá tenni. Szó esik a jó ötlet mibenlétéről, a sci-fi írók eszköztáráról, ügyes csalásairól, a személyes tétről, és a társadalom könnyed ecsetvonásokkal történő ábrázolásáról.
 
Mi várható?
Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző egy félórás interaktív előadás során beszél társadalmi sci-firől és az eszköztárról. Utána a résztvevők a megadott keretek szerint önállóan írnak egy nyitást, egy jelenetet, vagy épp egy egyperces novellát. (Papírt vagy laptopot érdemes hozni.) Majd ezeket az írásokat közösen felolvassuk, és megbeszéljük. (A felolvasás természetesen nem kötelező.)

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros eseménysorozat részeként valósul meg.2024-06-14