Felületnemesített borítók a Goldberger gyár öröksége nyomán 2.

A workshop-sorozat a vászonkötésű könyvek világát szeretné feleleveníteni, mely először a 19.sz-ban vált divatossá, illetve azt az innovatív szemléletet akarja megidézni, melynek révén a Goldberger család által 1785-ben alapított textilüzem több mint két évszázadon keresztül fenn tudott maradni, 1873-ban, a három városrész egyesítésekor és az utána következő időszakban pedig ennek révén tudott kimagasló szerepet játszani abban, hogy az óbudai városrész is bekapcsolódhatott az épülő világváros ipari és társadalmi fejlődésébe.

A három alkalom során háromféle dekorációs eljárást alkalmazunk más-más típusú textílián. Az így kapott, felületnemesített anyagot használjuk borítóként, szintén a workshop során készített könyv, füzet, illetve mappa fedeléhez.

Időpontok: 2024. május 11., szombat 10:00-15:00 (tradicionális kékfestési eljárás) és május 12., vasárnap 10:00-13:00 (könyvkötészeti eljárás)

Helyszín: Óbudai Múzeum – Goldberger Textilipari Gyűjteménye (1036 Budapest, Lajos utca 136-138., Foglalkoztató terem)

Második alkalommal szintén a Goldberger-gyár gyökereihez nyúlunk vissza, hiszen kékfestő és kartonnyomó manufaktúraként kezdődött el itt minden. A kékfestés 2018-ban felvételt nyert az UNESCO szellemi kulturális örökség jegyzékére. A hagyományos kékfestési folyamatot a Kovács Kékfestő Manufaktúra fogja levezetni az érdeklődők számára. A készítéstechnikai folyamatokat követően A4-es mappát boríthatnak be az elkészített kékfestő szövettel a résztvevők. A textil mintázás és a könyvkötési rész azért került két napra, mert a kékfestési eljárás hosszabb időt vesz igénybe, mint egy síknyomás vagy más típusú eljárás. A kékfestés eljárását a Kovács Kékfestő Manufaktúrát vezető család egyik tagjától ismerhetik meg a résztvevők. A könyvkötéssel kapcsolatos alkotói modulok instruktora Somogyi Márk könyvkötő, könyvrestaurátor, a MOME külsős oktatója lesz.

Regisztráció: https://forms.office.com/e/3SLPbFVfvB

 2024-05-11