Felületnemesített borítók a Goldberger gyár öröksége nyomán

Workshop-sorozat 1. alkalom: növényi festés és láncöltéssel fűzött füzet - BETELT!

Workshop-sorozatunk a vászonkötésű könyvek világát szeretné feleleveníteni, mely először a 19. században vált divatossá. Azt az innovatív szemléletet akarjuk megidézni, melynek révén a Goldberger család által 1785-ben alapított textilüzem több mint két évszázadon keresztül fenn tudott maradni, 1873-ban, a három városrész egyesítésekor és az utána következő időszakban pedig ennek révén tudott kimagasló szerepet játszani abban, hogy az óbudai városrész is bekapcsolódhatott az épülő világváros ipari és társadalmi fejlődésébe.

A három alkalom során háromféle dekorációs eljárást alkalmazunk, más-más típusú textílián. Az így kapott, felületnemesített anyagot használjuk borítóként, szintén a workshop során készített könyv, füzet, illetve mappa fedeléhez.

Az exkluzív alkalmakon egyszerre 12 főt tudunk fogadni. Mivel minél több embernek szeretnénk lehetőséget biztosítani a részvételre, így 1 ember csak 1 alkalomra regisztrálhat.

Időpont: 2024. április 27., szombat
10.00-13.00 textilmintázás
szünet
14.00-17.00 könyvkötészet

Helyszín: Óbudai Múzeum – Goldberger Textilipari Gyűjteménye (1036 Budapest, Lajos utca 136-138.), Foglalkoztató terem

Ez alkalommal a Botanika projekt vezetője, Hajgató Sára segít a résztvevőknek a természetes, növényi alapanyagú festékek és organikus szövetek megismerésében, akik lenvásznat festhetnek meg egyszínűre vagy színfoltosra, és megtanulják az összes szempontot, ami ahhoz kell, hogy élénk és tartós színeket nyerhessünk ki festőnövényekből. Ehhez a technikához egy különleges, láncöltéses módszerrel fűzött és az előzőleg megfestett anyaggal borított füzet elkészítése kapcsolódik majd. A könyvkötéssel kapcsolatos alkotói modulok instruktora Somogyi Márk könyvkötő, könyvrestaurátor, a MOME külsős oktatója lesz.

Jól gondold át, biztos, hogy ezt a foglalkozást választod?
Regisztráció: https://forms.office.com/e/ze2aZUTZMA

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat keretében valósul meg.

Adatvédelmi szabályainkról (GDPR) itt tájékozódhat:

https://goldbergermuzeum.hu/wp-content/uploads/kozerdeku_informaciok/om_adatkezelesi_tajekoztato_202308.pdf2024-04-27