Reményi Attila: Fehérjekinázok – Funkció és szerkezet könyvbemutató

2023. május 25-én, csütörtökön 17:30-tól, a Könyvfőváros keretén belül kerül sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Körúti Könyvtárában (1066 Budapest, Teréz körút 2-4.) az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és a Typotex Kiadó együttműködésében 2022-ben elindított Új tudományos zsebkönyvtár sorozatban megjelent Reményi Attila: Fehérjekinázok – Funkció és szerkezet című könyvének bemutatójára. A belépés ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a fszek0601@fszek.hu e-mail címen.

Moderátor: Sarkadi Balázs, a könyv szakmai lektora

A fehérjekinázok szerepe a sejtszintű jelátvitelben az utóbbi három évtized intenzíven kutatott területe, amely az első kináz térszerkezetének meghatározása után látványosan fejlődött, hasonlóan ahhoz, ahogyan sok-sok évvel ezelőtt az anatómia mint az emberi szervezet struktúrájának tudománya nagy lendületet adott a későbbi humánélettani kutatásoknak. A sejtes jelátvitel olyan biológiai folyamat, amely során sejtjeink a külvilágból érkező ingerekre azok összességének megfelelő, sejten belüli fiziológiai válaszokat adnak. Ezek alapján nem meglepő, hogy az orvosbiológia számára is fontos területről van szó, ahol ma már az atomi struktúra ismeretében történhet a gyógyszerhatóanyag-fejlesztés. A könyv célja, hogy vegyészek, biológusok és orvosok számára betekintést nyújtson a sejtes jelátviteli folyamatokat meghatározó fehérjekinázok világába, valamint bemutassa a biokémiai szerkezet és a biológiai funkció összefüggéseit.
Reményi Attila az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Szerves Kémiai Intézetének tudományos tanácsadója.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg és plakát: ELKH2023-05-25