Petőfi Sándor Est - Rendhagyó színpadi előadás a Karinthy Könyvtárban

Idén Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük. A költő tiszteletére szervezett est házigazdája a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A program keretében egy rendhagyó előadás utolsó alkalmára kerül sor Sopsits Árpád közreműködésével. 

Jelen alkotás a legújabb kutatásokat veszi alapul, de szubjektív módon közelíti meg ezt a rendkívül rövid idő alatt létrejött, mégis teljes életművet, melynek jelentőségét a költő életének idejében is fel- és elismerték, és amely mind a mai napig hatással van a magyar költészet nagyjaira is. Az előadás több, mint egy önálló, színészi est. A szcenírozott est abban a tekintetben is rendhagyó, hogy az ismert interpretációkkal szemben máshova helyezi az életmű hangsúlyait. Bizonyos versek szöveg-összefüggései és hatástörténete is bemutatásra kerül.

A színházi rendezőként - Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés a rácsok mögött, Gogol: Egy őrült naplója, Szophoklész: Oidipusz király - is ismert, Balázs Béla-díjas filmrendezőtől, Sopsits Árpádtól -  Céllövölde, Torzók, a Martfűi rém - több szempontból sem áll messze a költészet világa. Egy időben hivatásos versmondóként is alkalmazták, tizenöt évesen kezdett el verseket írni, és kisebb-nagyobb megszakításokkal a mai napig folyamatosan alkot. Nemrég jelent meg Saját kéz című gyűjteményes kötete, ami az 1968 és 2018 közötti verseit tartalmazza. Jelen előadásban nemcsak rendezőként, hanem előadóként is részt vesz.

A rendezvényen közreműködik dr. Szilágyi Márton Petőfi kutató, egyetemi tanár (ELTE) is.

A program iránt érdeklődőket szeretettel várjuk az eseményen 2023. április 13-án, (csütörtökkön) 17:30-kor.

Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Karinthy Könyvtára (1117 Bp., Karinthy Frigyes út 11.)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a fszek1106@fszek.hu  e-mail-címen lehet, 2023. április 12-ig, a résztvevők létszámának megadásával. A sikeres regisztrációról visszajelzést küldünk.
 
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.2023-04-13