Lágymányosi éjszakák. Pest megér egy estet. 2.

A Litera 2008 óta futó Előhívás című beszélgetéssorozata „Pest megér egy estet” címmel négyrészes extra kiadással jelentkezik Budapest egyesítésének 150. évfordulóján. 2023. november 8-án 19 órától a Nyitott Műhelyben, a  Lágymányosi éjszakák című második epizódban Bán Zoltán András, Jánossy Lajos, Németh Gábor és Reményi József Tamás mellett Darvas Ferenc és egy zongora is színre lép.

A sorozat a századfordulótól rugaszkodik el, és az ötvenes-hatvanas-hetvenes években horgonyt vetve a nyolcvanas évekig halad következetes lóugrásokban. A résztvevők ambíciója a magyar hangulattörténet felelevenítése, a közérzetváltozások hullámzásának, a történeti tudat módosulásainak, a modern Budapest építészettörténetének játékos-kísérleti-szórakoztató feltárása. 

A második epizódjában a Karinthy-féle Budapest kerül a beszélgetőtársak terítékére. Most aElőhívás figyelmének fókuszába írói világa kerül, különös tekintettel a Budapesti tavasz és a Budapesti ősz című regények lesznek a főszereplők, míg afféle mellékalakként, de annál hangsúlyosabban színre lép Karinthy nagyszerű riportprózája: a Lágymányosi éjszakák.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a szervezők honlapjukon vagy a közösségi média oldalaikon közzétehetnek. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Az esemény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és kép: Litera2023-11-08