Irodalmi flashmobok Budapesten 6.

A Szépírók Társasága 2023 szeptemberében egy hatalkalmas programsorozattal ünnepli a 150 éves fővárost. A rendezvénysorozat rendhagyó flashmobokból áll, amelyekre Budapesten kerül sor. A szervezők hatodik alkalommal szeptember 28-án, délután 5 órától várják az érdeklődőket a Kis Présháznál (1111 Bartók Béla út 44).

Az eseményen Péntek Orsolya a Tarot-ról mesél és olvas, Ajtai Péter játszik nagybőgőn.

Péntek Orsolya gyerekkora óta festőnek készült, négyéves korától tanult rajzolni, hivatalos képzésben 11 éves korától 23 éves koráig részesült. Gyerekkora óta a kora középkori és az olasz kora reneszánsz, a metafizikai festészet – elsősorban Giorgio de Chirico –, és az olasz futurista művészek által felvetett festészeti kérdések izgatják. Mesterei közül a legfontosabbnak Szentgyörgyi József festőművész (1940–2014) hatását tartja, de erősen hatott rá Gyarmathy Tihamér és Hantai Simon festészete is. Korai képeit megsemmisítette. Csoportos kiállításokon már a kilencvenes évek közepén részt vett, ám végül magyar–történelem szakon diplomázott az ELTE-n 1999-ben. Történész hallgatóként elsősorban a magyar és észak-olasz kora középkor és reneszánsz képi kultúrája, szellemtörténete foglalkoztatta. 2001-ben a Polisz szerkesztősége 1980 című verséért neki ítélte a Polisz-díjat. 2002-ben a Fekete Zongora kiadónál jelent meg verseskötete Az őszön egy rőtbarna komondor borongol keresztül címmel. 2003-tól novellasorozatot közölt a Magyar Nemzet hétvégi Magazinjában, a 2006-ig futó sorozatból végül olyan regénnyé összeálló novellaciklus született, amely a későbbi prózai munkáival együtt folyamatosan íródó regényuniverzum első darabja: mind a novellák, mind a regények egy hatalmas mű mozaikjai. Első regénye a Kalligram Kiadónál jött ki Az Andalúz lányai címmel 2014-ben. A kötet egy olasz–horvát–német–magyar monarchiás család történetét meséli el a család múltjába visszakalandozva, a nyolcvanas évektől a kétezres évekig. A kötet egy trilógia első része. A második rész 2017-ben jelent meg Dorka könyve címmel, szintén a Kalligramnál. A harmadik rész, amelyben a hatvanas évektől az ezredfordulóig jutunk el, Hóesés Rómában címmel jelent meg 2020-ban. Az írásnak szentelt másfél évtized után 2015 februárjában kezdett ismét festeni. Célja egy olyan művészi világ megalkotása, amelyben a különféle prózai munkákból összeálló gigantikus szöveguniverzum és a képzőművészeti munkák egy része egy struktúrát alkot. A Velence sorozatban a város színeit, fényeit, vízrétegeit és időrétegeit bontja fel, és építi össze egy állandóan változó látvánnyá, metaképpé, míg a Tarot sorozatban a 22 kártyalaphoz kötődő társadalmi szerepek, tudatállapotok jelennek meg mint absztrakt színnyelvi jelek. A 22 lap mindegyikéből több festmény is készül a lapok (betűk, szerepek) egyes aspektusait figyelembe véve, és kapcsolódik hozzá egy interaktív kiállításmodell is. A Tarot képek 22 képből álló sorozatát az Esernyős Galériában építette össze egy hatalmas, 3,5 méterszer 2,1 méteres kompozícióvá 2021 őszi kiállításán.

Ajtai Péter 1986-ban született Budapesten. 2015-ben diplomázott a Zeneakadémián (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) jazzbőgő szakirányon, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Esztétika Doktori Programjának doktorandusza, kutatási területe az improvizáció története és az improvizációs folyamatmodellek. Bőgősként annak a radikális fiatal jazzgenerációnak a tagja, akik elutasítják a konvenciókat, miközben hangszerükön a legmagasabb szinten játszanak, valamint tudatában vannak kulturális örökségük jelentőségének. Fiatal kora ellenére a hazai avantgárd zenei színtér egyik meghatározó figurája. Zenéjének fő princípiuma az atavisztikus és intellektuális elemek arányossága. Együtt játszott többek közt az alábbi zenészekkel: Johannes Bauer, Hamid Drake, Alexander von Schlippenbach.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a Szépírók Társasága honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és logó: Szépírók Társasága2023-09-28