Illatos emlékek. Kreatív meseműhely a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtárban

A 10 alkalmas programsorozat célja a 7-12 éves gyermekek anyanyelvi, ének-zenei és vizuális kompetenciáinak fejlesztésén túl a komplex személyiségfejlesztés és a tanulási módszerek, képességek támogatása művészetpedagógiai, élménypedagógiai módszerek alkalmazásával. Az alkalmak középpontjában egy-egy történet áll, melynek alapja egy papírszínház mese vagy egy olyan könyv, melyet a Holnap Kiadó Mesék az operából sorozatban, illetve a HVG Kiadó Klasszikus zenemesék sorozatban jelent meg. Az említett könyvek mindegyikéhez kapcsolódik egy zenei anyag is.

A meseműhelyen való részvétel feltétele legalább kezdő szintű olvasási képességhez kötött.
A foglalkozás során kooperatív, páros és egyéni munkaformákban is dolgozunk. A projekt az élményalapú oktatás, valamint az olvasás és a művészetek jelenlétének fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet a fiatalok életében. A műhely a könyvek által segít megismerni, feldolgozni és átélni a zeneszerzők műveit, és nyújt maradandó élményt a művészetek testvérkapcsolatának bevonásával.
Minden alkalom alkotással zárul, melyhez kényelmes, maszatolást jól tűrő ruházat ajánlott.

A 10. alkalomra november 11-én szombaton a Sárkányos Gyerekkönyvtárban (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.) kerül sor 11.00 és 13.00 óra között.

Mi történne, ha egy varázslat hatására eltűnnének az emlékeink? Mielőtt ez bekövetkezne, megpróbálunk minél többet felidézni belőlük hangok, zenék, képek segítségével, majd készítünk egy emléküveget, melybe a legszebb és legértékesebb emlékeinket tesszük bele és zárjuk le egy finom illattal, hogy többé soha ne illanhassanak el!

Nyelvtörők, versrészletek, gyerekdalok, gyerekkorunk meséinek felelevenítése arra késztet minden kis emlékőrt, hogy megossza az azzal kapcsolatos emlékeit egymással, így fény derülhet arra is, hogy mennyi közös van bennünk. Az emlékek témájához kapcsolódóan egy különleges könyvet is ajánlunk a gyerekeknek; ha már a saját emlékeiket biztonságba helyezték, segítsenek a főszereplőknek a véletlenül kiszivárgott varázsszer hatására eltűnő emlékek visszaszerzésében.

A részvétel ingyenes, de a férőhelyek száma limitált, így regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az mesezenede@gmail.com e-mail címen lehet, melyre a gyermek nevét, életkorát kell elküldeni.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár és a szervező honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és plakát: Rózsavölgyi Anett2023-11-11