Flóra, Fauna, Millennium. Őszi Barangoló a Varázskuckóval 2.

A Varázskuckó hat alkalmas, őszi sétafesztivált szervez a Könyvfőváros 2023 keretében. A családi zöld sétákon a természetvédelem, a környezettudatos gondolkodás, a megújuló energiaforrások kapcsán együtt fedezzük fel a természetes és az épített környezet múltban és jelenben megtapasztalható kölcsönhatását, apró és pompás csodáit. A programsorozat ezen alkalmán a Flóra, Fauna, Millennium sétán vehetnek részt az érdeklődők.

A séta időpontja: október 4. (szerda) 11:00

Gyülekező: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, M1-es metro felüljárója mellett

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni névvel és a résztvevők számának megadásával az alábbi e-mail címen lehetvarazskucko.mese@gmail.com

A sétán résztvevő gyerekeknek külön játékokkal is készülünk, ennek fényében a programot már 5 éves kortól ajánljuk.

A regisztráció határideje: 2023. október 3. (kedd) 23:59

A programon összesen 25 fő tud részt venni. Abban az esetben, hogyha a jelentkezők száma elérte ezt a határt, azt a szervezők jelezni fogják a honlapon. Kérjük, amennyiben jelentkeznek a sétára, de mégse tudnak eljönni, jelezzék azt a szervezők felé. 

1896-ban a Városligetben zajló ünnepségek az egész országot lázban tartották. A legtöbb ember leghőbb vágya az volt, hogy a Monarchia különböző pontjairól eljussanak Budapestre és láthassák, mi is zajlik a zöld oázisban, amelyet a néhai, közkedvelt József nádor csinosított ki.

A programon a millenniumi Városliget épületeit, tipikus figuráit, anekdotáit idézzük fel, és a hangolódáshoz segítségül hívjuk Böszörményi Gyula Leányrablás Budapesten című sikeres ifjúsági regényét is. Sétánk során megismertetjük a hallgatósággal azt is, hogy milyen történeti anekdoták kötődnek a Városligetben található egyes növényekhez, mely növényeknek van szimbolikus vagy tényleges jelentősége a magyar történelemben.

A séta során kiderül, hogy....

  • Miként került egy bálna a Városliget közepére a Millennium idején?
  • Milyen meglepetésekkel járult hozzá a Fővárosi Állat- és Növénykert a nagy eseményhez?
  • Milyen extrémnek számító sportokat lehetett űzni a századfordulón a Városligetben, amelyek az ünnepségek idejére látványosságokká váltak?
  • Milyen növények díszítik a Vajdahunyad várát?
  • Hogy gondoskodtak régen és ma a parkok, ligetek, közterek tisztaságáról?

A séta során az is kiderül, hogy a résztvevők miként álltak volna helyt alkalmazottként a korabeli állatkertben? 

A Varázskuckó ingyenes programjainak további részleteiről a csapat Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a Varázskuckó honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét. 

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg és fotó: Varázskuckó 2023-10-04