Otthon a Könyvtárban: Családi nap a Budafoki Könyvtárban

A Könyvfőváros keretében az Otthon a Könyvtárban programsorozaton belül családi napot szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtára (1221 Bp., Kossuth Lajos utca 30.), április 22-én (szombaton), 9 és 16 óra között. A családi nap időpontja egyben a Föld napja is, amelyhez a program több szálon is kapcsolódik. A rendezvényre látogatók többek között kipróbálhatnak egy irodalmi kalandjátékot, kézműveskedhetnek, mesét hallgathatnak, és a budafoki barlanglakások titkaival is megismerkedhetnek.

 

A családi nap részletes programja


10:00
Mesék a Földről – önkéntesünk mesél gyerekeknek
A Föld napjához kötődő felolvasásra kerül sor.

11:00
Közös mesélés Igaz Dórával
A program keretében egy interaktív, mesés foglalkozásra kerül sor, amelyet Igaz Dóra írónő vezet. A programon óvodások és kisiskolások részvételére egyaránt számítunk.

13:00 - 16:00
Zsóka néni meséi 
Kóberné Horváth Erzsébet a Föld megóvásával és környezetvédelemmel kapcsolatos, meséléssel egybekötött foglalkozást tart a gyerekeknek.

14:00
Mesélő város - A budafoki barlanglakások titkai – Gyönki Viktória történész előadása a Budafoki Topotékában őrzött dokumentumok alapján
Gyönki Viktória történész, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ muzeológiai gyűjteményének referense a budafoki barlanglakásokról tart előadást. A program keretében a Budafok Topotékában fellelhető, barlanglakásokhoz kötődő képek, dokumentumok is megtekinthetőek lesznek egy projektoros kivetítés segítségével.

A rendezvény ideje alatt folyamatosan

Irodalmi kalandjáték – óriás keresztrejtvény
A könyvtárban különböző helyeken elrejtett, Budapesttel, a kerület nevezetességeivel kapcsolatos irodalmi kérdésekre adott válaszokat kell összegyűjteni (kisebbeknek szülői segítséggel a gyerekkönyvtárban, nagyobbaknak, felnőtteknek a könyvtár egyéb olvasó- és kiállítótereiben kell keresgélni), majd ezekből a közös keresztrejtvény táblán a megfelelő szavakat kirakni. A helyes megfejtők ajándékot kapnak.

Budapest Óriás Puzzle
Minden, Budapesthez és irodalomhoz kötődő kérdésre adott helyes válasz után felkerülhet egy kerületet jelképező puzzle darab a helyére. Ez az izgalmas játék egyénileg vagy akár csapatban is játszható.

Nem selejt! - kézműves sarok
A gyerekek használati- és dísztárgyakat, játékokat készíthetnek selejtezett könyvekből, folyóiratokból Egri Edit gyerekkönyvtárossal, és közösségi szolgálatos diákokkal. A kézműves foglalkozásokon a gyerekek fantáziája mellett az elhangzó mesék elemei adnak majd ihletet az alkotáshoz.

Társasjátéksarok 
A könyvtárban már meglévő készleteket használhatják azok, akik kedvet kapnak egy kis játékhoz.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és kép: FSZEK Budafoki Könyvtár2023-04-22