Budapest Nagykávéház. Pest megér egy estet 3.

A Litera 2008 óta futó Előhívás című beszélgetéssorozata „Pest megér egy estet” címmel négyrészes extra kiadással jelentkezik Budapest egyesítésének 150. évfordulóján. 2023. december 13-án 18:30 órától a Nyitott Műhelyben, az Budapest Nagykávéház című harmadik epizódban Bán Zoltán András, Jánossy Lajos és Németh Gábor mellett Darvas Ferenc és egy zongora is színre lép.

Az Előhívás állandó beszélgetőpartnerei a négyrészes sorozatban az ún. magas-, illetve rétegművészet és a populáris kultúra kapcsolatát kutatják. A századfordulótól rugaszkodnak el, és az ötvenes-hatvanas-hetvenes években horgonyt vetve a nyolcvanas évekig haladnak következetes lóugrásokban. A résztvevők ambíciója a magyar hangulattörténet felelevenítése, a közérzetváltozások hullámzásának, a történeti tudat módosulásainak, a modern Budapest építészettörténetének játékos-kísérleti-szórakoztató feltárása.

Nagy Lajos (1883-1954) író, publicista Budapest nagykávéház című regénye egy fővárosi kávéház mindennapi életén keresztül mutatja be Budapest hétköznapjait, és 1935 életérzését, emberi sorsait. Amint az Saly Noémi a Törzskávéházamból zenés kávéházba című könyvéből is kiderül, a Budapest nagykávéház nem más, mint az egykori Bucsinszky kávéház a Wesselényi utca és az Erzsébet körút sarkán. Itt dolgozott Nagy Lajos, olykor József Attilával is sakkozott, akinek nem ez, hanem a Japán volt a törzshelye. Ám Nagy Lajos a Budapest nagykávéházban Gerlei figurájában állítólag őt írta meg.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a szervezők honlapjukon vagy a közösségi média oldalaikon közzétehetnek. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Az esemény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és kép: Litera2023-12-13