A zsidó Budapest fotókiállítás

2023. november 15-én nyílik meg A zsidó Budapest című fotókiállítás, amely 2021 júliusában elhunyt Lugosi Lugo László azonos című könyvének (Vince Kiadó, magyar-angol kétnyelvű kiadás) anyagából készült. A képek december 15-ig tekinthetőek meg a Klauzál 13-ban (1073 Bp., Klauzál tér 13.).

A millennium táján szárba szökkenő polgári átalakulás egyik motorja a magyarsághoz lelkesen asszimilálódó zsidóság volt. Tevékenysége markáns nyomot hagyott a világvárossá épülő Budapest arculatán. E virágzásnak vetettek véget a zsidótörvények, majd a holokauszt. Lugosi Lugo László gyönyörű képei megörökítik azt, ami ebből a kultúrából megmaradt, és újra élni akar.

Lugosi Lugo Laszló (1953-2021) 1977-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, angol-magyar, valamint filmesztétika szakon. 1975-1980 között a BBS tagja volt, és ebben az időszakban rövidfilmeket készített többek között Forgács Péterrel, Szemadám Györggyel. 1978 óta kiállító fotográfus, mestere Kardos Sándor és Haris László voltak. Írásai 1980 óta jelennek meg, elsősorban az Élet és Irodalomban, a Magyar Naplóban, a Biciklitolvajban és fényképészeti szakfolyóiratokban. 1985 óta hivatásos fotósként tevékenykedik, szakterülete az építészeti és műtárgyfotózás. Nem csupán jelen van a művészeti eseményeken, hanem nyitott és szabad szellemével, kreatív gondolkodásával számos képzőművészeti, fotográfiai és filmes mű, rendezvény inspirálója. A művészvilágban betöltött kivételes helyzetét fotó-naplójában dokumentálta.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a szervezők honlapjukon vagy a közösségi média oldalaikon közzétehetnek. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét. 

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és plakát: Vince Kiadó2023-11-15