A „kör” varázsa – olvasóköri kaleidoszkóp

A kisközösségek összetartásában fontos szerepet játszik az olvasókörök gazdag programja. Ez minden egyesületnél más és más, a helyi hagyományok, igények és lehetőségek szerint alakul. A sokszínű tevékenység nemcsak az egyesületi tagokat mozgatja meg, hanem elalkalmat teremt a helyiek számára a személyes találkozásokra, ismereteik bővítésére, közösségi élményekre.

A rendezvény központi programjára a 28. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztiválon, a Könyvtáros Klub keretében kerül sor az Osztovits teremben. A program keretein belül bemutatkozik az Olvasókörök Szövetségének 3 tagszervezete ízelítőt adva ad a sokszínű egyesületi életből. A program 2023. szept. 30-án, délután16 órakor kezdődik. A programot Dr. Szóró Ilona, az Olvasókörök Szövetségének alelnöke moderálja.

Az eseményen Szűcs László, az Olvasókörök Szövetsége társelnöke bemutatja, hogy az Olvasókörök Szövetsége milyen programokat valósít meg idén a Budapest Könyvfőváros 2023 keretei között. Ezt követően 3 olvasókör ízelítőt ad saját életéből, miközben a bemutatkozást népzenei betétek, kézműves foglalkozások is színesítik. A programot kiállítás egészíti ki, melyen megtekinthetők a hódmezővásárhelyi Csúcsi Olvasókör tagjainak kézműves termékei: amigurumi és egyéb horgolt tárgyak, képek, terítők, papírszobrok, babák, ékszerek, Kardos Ilona amatőr festő munkái, valamint Szűcsné Bozóki Katalin (Mohácsi Polgárok Olvasóköre) által készített magyar-ruhák.

A Mohácsi Polgárok Olvasókörét bemutatja Szűcs László, a kör vezetőségi tagja, az Olvasókörök Szövetsége társelnöke.
Ezt követően a Citerazenekar és a Dalárda rövid műsora következik. A Dalárda tagjai: Bede Anikó, Schwarzkopf Bálintné Ági, Bíró Júlia, Sárvári József, Gadányi Mátyás, Szűcsné Bozóki Katalin, Szűcs László. Citerán játszik: Bíró Júlia, Sárvári József, Szűcsné Bozóki Katalin. A Dalárda és a Citerazenekar vezetője: Szűcsné Bozóki Katalin.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Olvasókör tevékenységét Dr. Bihari Albertné, a kör elnöke foglalja össze. A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és a Móricz Zsigmond Olvasókör Énekkara népdalcsokrot ad elő. Az énekkar tagjai közül a programban részt vesznek: Ignácz Lászlóné, Dr. Bihari Albertné, Szakos Jánosné, Bodnárné Nagy Edit, Garay Lászlóné, Kopacz Péterné, Pálhalminé Bíró Katalin, Székely Beáta, Suller Ilona, Takács Magdolna. Karvezető: Ignácz Lászlóné.

A hódmezővásárhelyi Csúcsi Olvasókört Galambos Kornélné (a kör történetét feldolgozó könyv egyik szerkesztője) és Fazekasné Beller Gyöngyi vezetőségi tag mutatják be. Ezt követően Benkő B. László ismertet népi hagyományokra épülő vásárhelyi szakácskönyveket. A programot sütemény-kóstoló és vásár egészíti ki.

A program folytatása a hódmezővásárhelyi Csúcsi Olvasókör tagjai által tartott kézműves foglalkozás:

  • Feketéné Gál Ildikó: amigurumi horgolás
  • Galambos Kornélné: horgolás
  • Törökgyörgy Jánosné: vásárhelyi hímzés
  • Szabóné-Olasz Orsolya: ékszerkészítés
  • Fazekasné Beller Gyöngyi: filc-varrás, papír-tárgyak, foltvarrás, papírfonás
  • Szűcsné Kurucz Sarolta: tű-nemezelés, hímzés, textilbaba, papírszobrok készítése

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és az Olvasókörök Szövetsége honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és fotó: Olvasókörök Szövetsége2023-09-30