UNESCO a Világ Könyvfővárosa


Mit jelent a Világ Könyvfővárosa cím?

A Világ Könyvfővárosa címet az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének döntése alapján viseli egy éven át a világ egy kiválasztott városa. A kiválasztás pályázat útján, a Szerzők Nemzetközi Fóruma, a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége és a Kiadók Nemzetközi Szövetsége tagjaiból álló bizottság javaslata alapján történik. A programév mindig a Könyv Napján, április 23-án indul, és a következő év április 22-ig tart. A programsorozat lehetőséget biztosít a könyvszakma minden szereplője számára, hogy találkozzanak egymással és közönségükkel. 2001-ben először Madrid, azóta a világ 22 városa kapott lehetőséget, hogy az olvasás, a könyvek népszerűsítését célzó programjai segítségével hozzájáruljon a különböző kultúrák és népek megismertetéséhez, ezzel szolgálva a tolerancia és fenntarthatóság fejlődését a Földön.Budapest megpályázta a Világ Könyvfővárosa 2023 címet

A Fővárosi Közgyűlés 2020. november 11-én döntött úgy, hogy Budapest megpályázza a Világ Könyvfővárosa 2023 címet. A pályázat-előkészítéssel kapcsolatos feladatok koordinálásával a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat bízta meg. A könyvtár vezetésével Állandó Bizottság jött létre, mely az operatív feladatokat látta el. A Bizottság tagjai között ott volt a Fővárosi Önkormányzat Humán Területek Főpolgármester-helyettesi Irodája és a Kulturális, Turisztikai, Sport és Ifjúságpolitikai Főosztály, az Emberi Erőforrások Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Könyvtári és Levéltári Főosztálya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetközi Szervezetek Főosztálya, a könyvkiadói oldalt pedig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése képviselte. A pályázat sikere érdekében, a koncepció, az alapüzenetek és a programok kialakításához az Állandó Bizottság széles körű szakmai együttműködést kezdeményezett. Ennek részeként 2020 decemberében Szakmai Tanácsadó Testület kezdte meg munkáját, a könyvszakmával, az olvasáskultúrával foglalkozó legfontosabb szakmai szervezetek részvételével.
A pályázat elkészült és 2021. április 13-án Karácsony Gergely főpolgármester úr és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes asszony közösen írták alá és bocsátották útjára Budapest pályázatát a Világ Könyvfővárosa 2023 címre.


Mitől egyedi Budapest pályázata?

Célunk, hogy egy 2023-ban 150 éves jubileumát ünneplő város tapasztalatával, a könyvkultúrán keresztül reagáljunk a világ aktuális kihívásaira. Az olvasást, sőt a regényírást is közösségi élménnyé tesszük. A társművészetek bevonásával rámutatunk a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságára, mindemellett pedig bemutatjuk Budapest történeti és kortárs könyvkultúráját. Az egymást erősítő célokkal többek között a partnerségre, a kreatív gondolkodókra, a civil közösségekre építve hosszútávon kívánunk hatni a kulturális, művészeti, oktatási és társadalmi folyamatokra. Megmutatjuk, hogy a pandémia utáni világban még inkább hangsúlyos kulturális esélyegyenlőség megteremtését hogyan szolgálhatják a programév közösségi programjai.
Pályázatunkban egyformán kiemelt szerepet kap az író és az olvasó. Sőt a közösségi események, a közös munka, a részvételi tervezés során a szerepek fel is cserélődhetnek, a város ebben az alkotói folyamatban egy facilitáló fizikai és mentális térré alakul.
Ezt tükrözi a részvételiség, a foglalkoztató természetű események sora is, és a lebonyolítás társadalmasítási szándéka az önkéntesek nagy száma révén.
Különleges a tervezett rendezvények száma, formagazdagsága és műfaji sokszínűsége is
.Könyvnagyköveteink
Bogyay Katalin

nagykövet, az UNESCO 36. Közgyűlésének Elnöke, Magyarország 15. Állandó ENSZ képviselője New Yorkban

“Civilizációnk sarokköve a nyelv, amely a kulturális örökség kifejeződésének és átadásának legfontosabb médiuma. A nyelvi sokféleség ragyogó példája annak a kulturális sokszínűségnek, amely oly gazdaggá és széppé teszi az emberiséget. Ha nem teszünk sürgős lépéseket, akkor a becslések szerint a ma beszélt hatezernél több nyelv fele hamarosan elvész, és velük az emberiség nemcsak kulturális gazdagságot veszít, hanem az ősi tudást, amely a nyelvekben rejlik. A nyelv védelmének és a gondolat továbbadásának hathatós eszköze a könyv!  A könyv, az írás Budapest életének mindig meghatározó ereje volt. Saját kultúránk megtermékenyítő erejéről beszélni a világban és a világnak felemelő és erőt adó érzés. Akár a múltból merítve, akár a jövőbe nézve, gazdag örökséget oszthatjuk meg, és a COVID utáni világban a könyv, az írás, a nyelvvédelem, az írók és a kreatív gondolatok szerepe különleges hangsúlyt kap." Bogyay Katalin


Fischer Iván

Karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója

"Lapozzunk!
Eltöltöttünk néhány évet úgy, hogy kütyüket nyomogattunk. Nem vált be. Egyre unalmasabb a görgetés, és egyre átlátszóbb, hogy mi csak reklámcélpont vagyunk. Elég volt, lépjünk tovább.
Vissza a könyvekhez, a bölcsekhez, a poétákhoz, akik olvasása elvarázsol, más világba repít, kiszabadít a napi gondokból, feleletet ad és gazdagít. Szabadulj Te is fel! A könyv nem tárolja, nem elemzi az adataidat, az olvasást nem szakítja félbe reklám, Ne töltsd többé a telefont az ágyad mellett, rakj inkább egy könyvet az éjjeliszekrényre. Aludni is jobban fogsz." Fischer IvánPolgár Judit

nemzetközi sakknagymester

"A könyv számomra örök társ. Gyerekként a barátom és a tanítóm volt - és a mai napig az maradt, miközben kapcsolatunk még szorosabbá vált. Talán azért is, mert én is írok. Könyveket. Felnőttként már én osztom meg a tudásomat, a tapasztalataimat, mert tudom, hogy egy igaz történet, egy inspiráló gondolat vagy néhány bátorító szó mi mindenre képes. Átéltem, és szeretném továbbadni a flow érzést, amit akkor éreztem és érzek, ha sakkozok - vagy olvasok." Polgár Judit