Szakmai Tanácsadó Testület kezdte meg munkáját

A könyvszakmával, az olvasáskultúrával foglalkozó legfontosabb szervezetek képviselőivel létrejött testület segíti, hogy a Könyvfőváros pályázat stratégiájában helyet kapjanak a tradicionális ötletek, de megjelenhessenek az alulról jövő kezdeményezések is.

A Szakmai Tanácsadó Testület 2020. december 16-án alakult meg. Az ünnepélyes online találkozón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes asszony köszöntötte a résztvevőket, kitérve arra, hogy a koronavírus-járvány után a világ már nem lesz ugyanolyan, mint volt. Új trendek, új lehetőségek előtt állunk minden területen, így az olvasás- és könyvkultúrában, annak népszerűsítésben is, az egész könyves világban. 2023 egy különleges év lesz - amikor reményeink szerint a világ figyelme ránk irányul és a Világ Könyvfővárosaként hidat ácsolunk kontinensek és generációk, valamint az olvasás és az olvasó nemzedékek között.

A Fővárosi Közgyűlés a pályázat előkészítő munkálataival a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat bízta meg.
dr. Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, a pályázatot előkészítő programtanács elnöke elmondta, hogy a Szakmai Tanácsadó Testület munkája éppen azt a szakmai és személyi együttgondolkodást és közös cselekvést készíti elő egy megalapozott, jó pályázat elkészítésével, amelyre szüksége van a nagy hagyományú, de sok nehézséggel küzdő magyar könyvkultúrának.

A „Világ Könyvfővárosa” cím elnyerésével egy világeseményt hozunk Magyarországra, mondta Z. Karvalics László az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottsága elnöke. Egy világeseményt több száz helyszínnel, eseménnyel, vendéggel, amely nemcsak nemzeti ügy, hanem a turizmusra is nagy hatással lehet – miközben reagálnia kell arra a civilizációs kihívásra is, amelyet a világjárvány okozott a 2020-as esztendőben.

A pályázati munka csak most indult, de máris számtalan ötlet, javaslat hangzott el. A Szakmai Tanácsadó Testület minden tagja fontosnak tartja és nagy lehetőséget lát abban, hogy Budapest 150. jubileumi évében a világ figyelme az országra, a fővárosra, és könyvkultúrára irányul majd. Az előkészítő munka az év végén is folytatódik, a következő hetekben számos további együttműködő partner felkérésével.  2020-12-16